KIC 8462852, denumită şi Steaua Tabby sau Steaua lui Boyajian are un comportament neobişnuit care a fost prima dată identificat în 2015 de telescopul spaţial Kepler al NASA şi constă în fluctuaţii neregulate ale intensităţii luminii, scrie Science Alert.
În mod normal, intensitatea luminii unei stele variază în funcţie de planetele care trec prin faţa acesteia, dar în restul cazurilor este regulată, asemenea orbitelor planetelor. Nu este însă cazul stelei KIC 8462852 aflate la 1.280 de ani lumină distanţă.
Din această cauză a fost lansată şi o ipoteză îndrăzneaţă conform căreia steaua ar fi înconjurată de o megastructură extraterestră.
Acesta nu este cazul însă, conform echipei de specialişti din Statele Unite în urma unor analize multispectrale asupra a patru evenimente de scădere a intensităţii luminii care au avut loc în perioada martie 2016 – decembrie 2017. Astronomii au observat că, în cazul unui astfel de eveniment, nu toate lungimile de undă ale luminii sunt blocate, ceea ce înseamnă că prin faţa stelei nu trece o structură opacă, cum ar fi cazul unei megastructuri extraterestre (plecând de la premiza că o civilizaţie extraterestră ar construi nave spaţiale opace).
Totuşi, există o serie de ipoteze care rămân în picioare. Variaţia neregulată a luminii poate fi din cauza unei planete care a intrat în stea, cauzând dezechilibre în masa stelară, deci şi în lumina pe care o emite. Poate fi vorba de asemenea de praf cosmic sau de centuri de asteroizi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Misterul ”Megastructurii extraterestre” s-a adâncit. Ce au descoperit cercetătorii